De bierfiets hoeft voorlopig toch niet weg uit de Amsterdamse binnenstad. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam vindt dat de gemeente met een betere onderbouwing moet komen van het gebiedsverbod, dat vanaf 1 januari zou ingaan.
Ook moet zorgvuldiger worden gekeken naar de gevolgen van het verbod voor exploitanten van de omstreden rijdende bar, een geliefde attractie voor bijvoorbeeld vrijgezellenfeestjes.
Door het hele centrum als verboden gebied aan te wijzen, kunnen de bierfietsen die daar staan gestald ook niet naar delen in de stad waar het verbod niet geldt. Dat betekent dat exploitanten hun bedrijf niet kunnen behouden.
Veel overlast
Het stadsbestuur wil de bierfiets uit de binnenstad weren omdat hij voor veel overlast zorgt. Eerder al gaf de PvdA in Amsterdam aan genoeg te hebben van “lallende toeristen op kolossale bierfietsen die regelmatig zorgen voor gevaarlijke situaties in het verkeer”.
In het voorjaar besloten exploitanten daarom aan bestuurders van de bierfietsen een training te geven en luide muziek te verbieden.
Dat was voor het college van burgemeester en wethouders niet voldoende. Zij wilden het omstreden horeca-vehicel weren van straten door de Algemene Plaatselijke Verordening te wijzigen.
De exploitanten maakten echter bezwaar bij de rechter.
Besluit moet over
In het vonnis staat dat niet duidelijk is dat het college van burgemeester en wethouders is betrokken bij het besluit van burgemeester Eberhard van der Laan. Hij is verantwoordelijk voor de openbare orde, maar bij het verbod van de bierfiets heeft hij ook de verkeersveiligheid en -hinder meegewogen.
Volgens de rechter ligt die bevoegdheid bij het college. De burgemeester moet daarom opnieuw kijken naar de onderbouwing van het verbod.
Varende bierfiets wel verboden
Vorig jaar wist de gemeente wel met succes de varende bierfiets te verbieden. De zogeheten amfibike is een elektrisch vaartuig dat aangedreven wordt door passagiers die mee helpen trappen.
"De amfibike past niet in het beeld dat het college heeft van de grachten'', schreef wethouder Udo Kock in december 2015 aan de gemeenteraad. "Het water in Amsterdam is een groot goed. Een unieke waarde waar we trots en zuinig op moeten zijn."